## LIBRARY TALK – Programme

Panel Discussion: What kind of sustainable education for our common future?

Venue: Library Events Room (B-135), Palais des Nations, Building B, 1st Floor

Date: Thursday 15 June 2016 **Duration:** 1.00 pm- 2.30 pm Followed by a reception

## **Summary:**

The Sustainable Development Goals (SDGs) will be implemented from 2016-2030. SDG 4 focuses on education. What should be the policies and means to achieve SDG 4 (education)? Should education mostly increase a country's productivity, economic growth, national competitiveness and make school and university leavers better fit for the labour market? Should education be considered a private or public good available free of charge or be based on fee-paying tuition? If so, what about non-market educational goals such as conveying a sense of ethics, citizenship, human rights and democratic principles?

These important questions will be debated by speakers with many years of professional experience in the educational field in developed and developing countries.

During this Library Talk, a new book titled "NÉOLIBÉRALISME ET ÉDUCATION" by Jean Luis Chancerel and Sacha Varin (2015) be presented as well as publications by NORRAG (Network for International Policies and Cooperation in Education and Training) and an overview of The Swiss Development Cooperation's new strategy regarding cooperation in education for African Least Developed Countries.

## **Programme:**

**1:00 – 1:03 Welcome Remarks:** (3 mins) Francesco Pisano, Chief, UNOG Library

**1:03 – 1:08 Introductory Remarks:** (5 mins)

Raymond Saner, Organiser, CSEND

**1:08 – 1:13 Moderator:** (5 mins)

Valérie Liechti, Ph.D.; Education Policy Advisor, SDC, Berne

**Speakers:** (Total: 60 mins)

1:13 - 1:23 Gilles Carbonnier, Professor, Graduate Institute of International a& Development Studies, Geneva; (10 mins)

1:23-1:33 Michel Carton, Professor, former Deputy Director, Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva, (10 mins)

1:33-1:43 Bernard Hugonnier, Ph.D, former deputy director of the OECD Education Directorate, Paris: (10 mins)

- 1:43-1:53 Joost Monks, Ph.D, Managing Director, NORRAG, Geneva, (10 mins)
- 1:53-2:03 Sacha Varin, Ph.D, Educator and author, Lausanne (10 mins)
- 2:03-2:13 Lichia Yiu, Ed.D, President, CSEND, Geneva (10 mins)
- 2:13-2:28 Q & A session (15 mins)
- **2:28-2:30** Closing Remarks (2 mins)
- 2:30 End of Library Talk

Followed by a reception